Always listening Always understanding

Always listening Always understanding
PRU BSN TAKAFUL

Ya Allah! Give me strength to go through these challenging path, I may be fall or stumble sometimes, but please keep giving me strength to stand back up dan continue the journey till the end of the road. You know what is the best for me. Please Allah, guide me through....

MY LOVES

MY LOVES

Saturday, June 26, 2010

Epal Roti canai Jely kueh

Mesti semua heran,apa la aku ni,nak jual apa ni???ehehehee..
Bukan nak jual la,nak bgtau..Sekarang Amsyar susah sangat nak mkn nasi or bubur.Semua dia akan luah balik.Dah la kurus slim dah,nanti lagi slim..Susah hati aku..
Apa yang dia suka???Yang aku senarai kat atas tu la..Kalau bagi dia yang tu mesti dia suka suka suka teramat sangat...
Hari ni ayah ni cuti,so kami p break1st kt kedai la.
Dia punya suka roti canai sampai nyanyi2..ehehehehe...

Nak tgk betapa seleranya Amsyar makan roti canai??heeheehe...
Jommmmmm.....kita layannnnnnnn...(dah mcm rancangan melodi daaaaaa)...

                                              Amboi tak teringat umi aihh,makan sorang2 tu..

                                                       Lalu..adik nak ambik sendiri...
                                           Umi : Mai umi ambik cayang...Dok berebut tu...

                                                                  Shedap ka adik???

                                              Umi: Makan satu satu sayang,nanti lekat.
.

haaaaaa....adik dah kenyang niii....shedapnya.....

                        Papa....Ambik gambar adik lekaih..Adik nak masuk blog umi tu,
                            
                                                        Ayah,buka mulut,adik nak suap ni...
                                                            Buka la mulut tu,luas2.                                      

Tima Aceh ayah belanja umi and adik..
Adik kenyang sangat...
Love u ayah...
Umi Love u ayah..


Balik tgk ayah,makan Epal,dia pulak nak....

                                                 Boleh tak ayah,adik nak pegang sendiri..


                                                 Tima aceh ayah,bagi adik pegang sendiri...
                                                    Ni macam epal,dalam buku umi ajar ja...

                                                  Rasa dulu la...Masam cikit la...tp shedap la..

                       Kenapa adik dapat air ja ni..ooo gigi adik 2 ja..mana leh gigit isi..

                                                                    Ohhhhh...sedapnya...

                                            
Haaa....Adik dah mengantuk,adik nak tidoq dulu..
ZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Adik Bertatih....

Amsyar dah 1thn 2bulan tp baru nak berlajar berjalan..Memang ramai org kata aiikk,tak boleh berjalan lagi dh setahun..Ala relax la,nanti2 jalan la anak aku tu..Jgn risau k..:)
Memang sesetengah baby cepat jalan,tp tu kan ikut sesetengah baby.
Memang kadang-kadang panas telinga jugak,walaupun aku ni jenis telingan yang tebal,tp kadang2rasa nipis jugak,ha la mengata kat anak kesayangan aku,sapa tak marahkan..

Jom nak tgk cara2 ank aku berlajar berjalan???
Asmyar gunakan kerusi tau berlatih berjalan..Good Job sayang..
Cepat-cepat jalan tau sayang nanti senang umi nak bawa sayang p jalan-jalan.Tak payah dah umi dukung adik..ehehehee...

                                                                       Cak cak cak....


 Nampak dagu saja..eehehehe

                                                 Amboi seronok dia bila leh tolak2 kerusi.

                                                                Umi Umi Umi...

                                                            Yeh....dah dpat tolak kerusi...

                                                              Malu la nak tolak.....

                                                        aaaa...aaaaa...penatnya tolak....

Umi akan tunggu bila adik leh berjalan tanpa kerusi...
Love U Amsyar...

Friday, June 25, 2010

Amsyar tidoq so aku ambik kesempatan la..Haaaahahahaaa.
Hari ini ada pameran kereta (memang minat laki aku la)...Aku lak arini teringin nak p makan nasi ketam..
Entah jadi ke tak,bukan apa Amsyar tak berapa cihat,so rasa cam bersalah la kalau bawak dia kuaq harini.So untuk kepentingan dan juga kesihatan Amsyar kami dua2 orang ni(aku n laki aku la) ambik keputusan dok rumah saja harini..:(
kesiann kan....
Tp tu la kan demi anak,sanggup korbankan apa saja..

Grolier Program Education

Baru-baru ni aku dan hubby jalan-jalan la kat tesco saja jer nak merayau - rayau.Bila dah merayau-rayau kat tesco tu dah masuk maghrib,so kami ambik turn la untuk sembahyang.
Yang 1st sekali mesti la aku..ehehee.Hubby pegang baby..Masa hubby pergi sembahyang pula,aku yang jaga baby,sebab bosan tunggu,aku pun minta la izin nak pergi jalan-jalan la dengan Amsyar.nak dijadikan cerita aku jalan punya jalan..jalan lagi depan...jalan lagi....
ada la seorang indian gurl tegur aku,hai.....ni anak sulung ker?aku pun dengan senyum sinis jawab..emmm..
Bukan apa  malas nak layan orang yang jual kat situ.Aku pula jenis yang tak suka orang paksa-paksa beli..
Pas tu dia tanya lagi..

Indian Gurl : Pn ada ajar anak puan apa?
I                : Ada la..
Indian Gurl :Pn ada bagi education awal untuk anak puan?
I               : Cikit-cikit saja..
Indian Gurl:Pn..Kami ada menawarkan pakej education awal untuk anak-anak yang kecil macam     puan.Pn bagi saya 5minit untuk terangkan pada Pn.
I               :Aku pun kata,sure 5min?
Indian Gurl:Yes sambil senyum.
I               :Aku pun duduk dan tgk jam..Ok start..
Indian Gurl:Cerita la pasal 1 program education awal untuk anak.Program tu nama Glorier Program dan bla bla bla......

pasal kebaikan program tu.Pas tu lama2 aku dengar macam best jer dengar pasal program ni.Pas tu hubby call,aku pun kata mai la cini..Pas tu kami sama2 dengar..lama2 aku jadi berminat untuk beli buku ni..Apa yang aku fikir dengan my hubby,RM kita leh cari tapi ilmu untuk anak,mana leh tukar ganti kan.So kami decide untk mencuba la program tu.Ye la kan klu kita tak cuba,mana tau program tu bagus kan...harga dia boleh tahan mahal la RM2280.Untuk deposit aku hanya bayar RM50.Bila sampai buku tu aku perlu bayar RM238.dan tiap2 bulan selama 2thn aku perlu bayar RM83.
Mesti korang semua fikir cam rugikan,tp bagi aku,aku nak cuba,manatau sesuai untuk anak aku..Aku nak bagi yang terbaik untuk anak aku.yang bagusnya buku ni memang menarik,CD dia pun memang boleh menarik minat untuk kita berlajar.
bagusssssssssssssss sangat.

Pakej yang ditawakan untk aku :-
Disney Magic English
Words Words Words
WWW cds
Flip The Flap
Bookcase
99 Ways

Ni la contoh buku dia :-



Product Features

Disney Magic English course contents:
26 DVDs and 26 Activity Books
Each DVD comes with an activity book. It reinforces and helps children to remember what they have learnt throughout the DVD. Each activity book contains the following sections:

1. Play & Learn!

Children enjoy playing games. The games in this section complement the DVD activities which reinforce and check their understanding.

2. Activities

Fun activities relate to the topics on the DVD for children to do at home, for examples: how to make a drum, how to make snacks for friends etc.

3. Aladdin's Discoveries

Aladdin will take your children on a journey to discover how people live and talk in other English speaking countries! For example: Is a “sweety pie” a kind of pudding or term of affection? Children will enjoy learning more unusual features of life in English speaking countries.

4. Mickey's Quiz:
Quiz to test your children's progress after they watched the DVD.

5. Goofy's Story:
Children will learn to read and tell the stories about Goofy!

6. DVD Text:
Let children read the text in the DVD to make sure children understand everything they watch on the DVD.

7. Donald's Tips!:
1.Look - A brief explanation of certain grammar points in English language
2.Look & Try - Children practice the new concepts they have learnt
3.Don't Forget - Key words and sentences to remember
And each DVD comprises 4 difference sections:

In SHOWTIME
Children will discover wonderful stories in English carried out by Goofy, Mickey, Donald and Pluto.

In SONGS
Children will be able to listen to the classic Disney's songs and sing along with the song and learn English from the song!

In WORD PLAY
Children will be able to sing the alphabet in English, play with the letters and words and discover the magical word!

In PLAYTIME
Children will be able to practice and play with the interactive games and practise their listening skills here

Ni pendapat ibu-ibu yang telah gunakan untuk anak diaorang..:-
Korang nilai la sendiri baik ke tidak program ni.yang penting mahal ataupun murah kita kena ajar anak juga.
Jangan beli dan biarkan dalam kotak saja k..
Insyaallah aku akan gunakan buku itu semaksimum yang boleh..


Re: pendapat ttg GROLIER EDUCATION PROGRAMME

hehheh...baru last week si agent grolier dtg kat tpt kerja promote pasai buku2 ni.
mmg buku2 tu semua bagus, saya akui.
tapi before dia datang saya dah beli dah buku2 tu,
bezanya saya beli by mail. so boleh dikatakan every month la grolier ni sent buku2 baby kat saya, bagusnya kalo saya x nak beli boleh pulangkan.
danish pon suka buku2 ni. tahan x koyak sebab mmg design for baby. esp baby diesney.
baby eistein pon bagus. sekarang bile cerita je pasai buku tu, danish dah cepat2 cari beg buku dia then kuarkan buku tu bagi kat mama ke papa ke suruh kiter citer kat dia.
bagus la...saya pon suggest beli buku tu.
Re: pendapat ttg GROLIER EDUCATION PROGRAMME

erm nak share gak
sy pon ada beli program ni.
sy sungguh berpuas hati sbb haris memang suka
haris paling suka buku "I wonder Why" tu.
2 buku feveret dia " I Wonder Why Planes Have Wings & Other Q about transportation".
kat lam buku ni dia blaja ttg lorry, kapal terbang n macam2 jenis transport.
satu lagi "IWY Dodo Is Dead" yang ni citer animals yg dh pupus.sbb lam ni ada tiger, rhino, n macam2.last week, pi zoo melaka,sonok dia.biasa dok tgk lam buku jer,kali ni real plak.
tp program mahal mcm ni, bergantung pada kita gak.beli mahal2 tp kalau tak ajar anak pon, tak guna gak.beli yg murah tp rajin ngaja lebih baik.
tp conclusion, sy suka pendekatan progrm ni.bukan stakat anak jer boleh blaja, kita as a parents boleh tmbh pengetahuan gak.

Berita baik ni,buku tu pun dah sampai harini..tak sabar nya nak pasangkan untuk PUTERA AMSYAR aku..ehehehee
Minta-minta la dia berminat untuk berlajar.
Umi beli mahal ni cayang...Pls appreciate...:)
Umi n Ayah love u so much cayang...
Perkembangan pasal buku tu nanti aku akan citer kan lagi k..

Monday, June 21, 2010

Jiwa kacau

Tak tau pasal apa tertiba ja pagi2 ni aku jadi emo semacam ja.
Rasa cam sedih sangt,pagi td aku marahkan Amsyar sebab asyik nak nangis dan tak nak duduk dlm car sit.
Aku dah la dengan sakit kepala lagi,nak drive lagi,mana nak layan dia atas kereta lagi..
dia asyik nangis suruh angkat dia..last aku marah dia..
Apa lagi terus lagi nangis kuat2 sebab mungkin aku tak pernah marahkan dia sebelum ni.
Memang susah sekarang bila nak bawa dia naik kereta duduk dlm car sit.
Kadang2 memang aku malas sangat nak balik rumah,tu adalah sebab utama aku jarang jarang jarang balik umah aku sendiri..

Maafkan umi sayang,tak berniat pun nak marah2 adik pagi td,tapi adik kena faham yang umi kena drive.Mana boleh pegang sayang..

Bila dah sampai office aku terus ingat dan rindukan Amsyar sangat.
pas tu aku sedih jugak dengan citer kawan aku Chris yang mother dia akan balik Sarawak petang nanti,terus rasa lagi lagi bertambah sedih..
Ha la aku dpt rasakan camna la kalau aku ditempat dia,lepas ni tak boleh nak mengharapkan mak dah untuk jaga anak kita.kena antaq dekat orang lain.mesti kalau aku,rasa macam nak berhenti keja saja.

Pas tu teringat la pengorbanan mak aku jaga Amsyar,memang dia sayangkan Amsyar.Kalau tak dak mak aku,tak tahu la camna..
Terima kasih mak sebab tolong jaga kan Amsyar.Pengorbanan mak tak kan dapat dibalas sampai bila2.Sayang Mak..Love u ...

Friday, June 18, 2010

Cuti Cuti Malaysia

Harini aku cuti,so duduk umah saja sebab hubby keja pagi..wah seronoknya dok kat umah sendiri nih..
Kalau nak tau rumah aku nih dh macm tempt persinggahan saja sekarang.Mana tak nya Amsyar dh susah na bg duduk dalam car sit.Kalau aku bawa balik lepas keja,tau2 saja la perangai dia,mesti mengamuk dlm kereta macam terkena apa2 yang sakit saja..tp hakikatnya dia memang sakit hati bila aku buat tak tau saja dalam kereta.
Umi nak driver la sayang...Mana boleh nak pegang2 adik..manja betul la ank aku..
Tp kalau dia tak manja sapa lagi nak manja dengan aku kan..ehehhehe..



Wednesday, June 16, 2010

"UBAT"session



Minggu ni Amsyar demam,kesian sangat,malam pun tak leh nak tidoq..
Amsyar ni suka sangat makan ubat.memang dia akan minta2 ubat tu..makan pun dengan penuh senyuman..ehehee

                                                                       shedapnya..

Tekan la banyak2 umi..

                                                    Papa,ada lagi tak..adik nak lagi..

Bab nak bagi makan ubt memang aku tak kisah..memang senang..

kesian kan tgk ank demam...

Amsyar tengah tidoq...ciannya.
cepat sembuh la sayang...

Muahhkks...Lov u sayang..umi akan jaga adik.biar umi penat tp adik sembuh.

Tuesday, June 15, 2010

Jam 3 PG



Mesti semua orang kata kat aku,kenapa la mek ni tunjuk jam ja...
ha....ni kisah bukan sebarang kisah jam k..

Apa tujuan kita ada JAM??
sebb kita perlu tahu masa..
Bak kata pepatah masa itu EMAS..

Apa la yang aku merepek ni..
ni kisahnya..
semalam Amsyar bangun tidoq pukul 3pg..sungguh tak dijangka,sejarah malam semalam berulang lagi..
tak tahu apa yang tak kena dengan anak aku sorang tu...dia ajak aku main2 ngan dia pukul3pg.
saat semua orang dlm keseronokan tidur aku kena layan dia main naik kereta..sungguh memenatkan..
Dah la esok aku keja lagi..

Mayb Amsyar masih tak sihat dari demam lagi,so dia rasa susah nak tidoq.
Macam ni la kalu jd seorang ibu,
PENAT,LETIH,MALAS
semua tu cam tak dak dalam kamus aku.ehehehe..

Tapi tak pa la aku menjaga anak aku kerana Allah SWT.
Nak tau hikmat menjaga anak ketika sakit???

Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

Ya Allah sembuhkan anak aku dari demam,
Jauhkan anak aku dari penyakit yang berbahaya,
Jadikan anak aku anak yang soleh dan beriman kepadamu,
Jadikan anak aku seorang anak yang taat kepada ibubapanya,
Jadikan anak aku anak yang cerdik,pandai dan pintar.
Amin...

Monday, June 14, 2010

Klinik?????

Last week aku p injection Amsyar kat klinik utk setahun,tp aku pergi lambt 2bulan,sampai nurse call call call...so malas nk dengar diaorang beletiaq,aku p la bawa ank pergi klinik..
macam selalu la anak aku ni memang suka sangat nak main dengan budak2 sebaya dengan dia ni,dia tgk ramai sangat kawan sampai teruja dia..ehehehe..Ntah2 amsyar nk adik kot..ehehe.
sabar sat yer sayang,umi tak dapat bg la adik..

Sebab hari tu abg aku kena pergi keja,sanggup masuk lewat tu sebb aku ni penakut nak pegang ank bila nk inject kan dia..aku memang takuttttttttttttttttttttt...
So kami bangun pagi2..dlm sejarah p klinik pukul 8:00am(kira awal la bg aku)..ehehe..
dah usaha dah untuk pergi awal tapi biasala kalau nk bangun pagi2 ni..:)

Sampai2 ja klinik,terus pergi ambil no giliran,nak tau dpt no bapa??
jeng jeng...
no 12,tu pukul 8am tu,klu pukul 10am,ntah2 dapat no 52..aduh...
ni yang salah satu buat aku malas sangat nak p klinik..tunggu punya lama..
giliran no 12 tu dpt pukul930.not bad..
kita ok jugak la.tak la lambat sangat,mayb aritu nurse semua tak lembab kot,,ehhee..
tau kat nurse mampus aku dok kutuk keja depa..

Amsyar sampai tak sempat nak break1st,last break1st kat klinik la..ehehe..

                                       Buli adik cikit..ehehe...adik tgk teropong ni...ehheee

Amsyar : Umi nak teropong tu...

Shedapnya roti...yummy yummy..

                                                         Semua sabar menunggu turn..

snap saja la sapa2 pun,janji gambar..
                                             
                                          Manja dengan ayh lak..ni buat umi cemburu ni..
                                      
                                                      Air kosong pun sedapkan adik..

                                                     Erk....erk....hilang dahaga..


Takut dan kesian punya pasal,sampai terlupa nak snap gambar amsyar kena cucuk..nangis sekejap ja dia..ank hero kan,kena la kuat sayang..

FYI,untuk injection setahun ni,akn demam bila cukup seminggu.
ingat dah tak demam ank aku ni..rupa2 nya demam jugak..

Dah 2 ari demam,aku ngan hubby malam2 dah macm security dah kami nih..
sat2 aku jaga,sat2 hubby jaga...mlm kami rasa begitu panjang......
bukan panjang syok tidoq,panjang .............dengan berjaga...
Tu la kan kasih sayang ibu dan ayh ni,sanggup buat apa saja untuk anak tersayang..

Malam tadi aku bangun pukul 1,2,3,4..............last2 aku celik2 mata dh pukul745..
oh TIDAK...........................
aku kena p keja ni,camna ni..terus bangun mandi2,nasib baik baj u dah iron..
hubby yang iron kan semalam..terima kasih sayang..terima kasih sangat2...

Arini pulak kat QA buat makan2,ala kueh ada kat rumah mak pulak,bukan aku yang buat tau..ehehehe..
aku order jer.terus pergi rumah mak ambik kueh..
lari2......lari2.....scan2 dah pukul840am..
Sorry boss arini saya lambat....

Aku berdoa sangat supaya amsyar cepat sembuh,kesian sangat kat dia asyik bertempek cool fever ja kat dahi.ank umi memang baik,letak cool fever pun tak kisah,buat tak tau ja.mayb dia panas sangt kot,so bila letak sejuk ja..dia selesa..

..........Amsyar cepat sembuh yer sayang.........
                   ...We Love u so much...

Wednesday, June 9, 2010

Besday Hubby

Dok pikiaq punya pikiaq tak tau nak bawa hubby makan mana untuk celebarate besday dia.
Pastu last2 pilih p celebrate kat Kenny Rogers jugak la kat Sunway Karnival Mall.

Nak beli kek yang besar2 kami pun kureng cikit dengan kek ni,so beli je la 1 slide untuk hubby.
Tu pun tak abis..ish ish...

Sebelum makan kita nyanyi dulu :-
"HEPPY BESDAY TO U"
"HEPPY BESDAY TO U"
"HEPPY BESDAY TO CAYANGKU"
"HEPPY BESDAY TO U"

Adik pulak nak nyanyi kat papa dia :-
"HEPPY BESDAY TO PAPA"

"HEPPY BESDAY TO PAPA"
"HEPPY BESDAY TO PAPAKU"
"HEPPY BESDAY TO PAPA"

Ucapan untuk sayang :-
Semoga sayang panjang umur dan murah rezeki,
Semoga cita2 sayang akan terlaksana,
Semoga kita bertiga menjadi heppy family dan bahagia selalu,
We love u so much sayang.


Coretan kasih sayang ayg utk abg :-
Sayang,
Terima kasih diatas semua kasih sayang abg kepada kami berdua,
ayg menghargai semua kasih sayang yang abg lakukan untuk ayg selama ini,
sayang adalah suami terbaik dihati ayg,
sayang selalu akan korbankan segalanya demi untuk kami berdua,
sayang selalu berusaha untuk memberikan ayg yang terbaik,
ketika ayg jatuh,sayang akan kuatkan semangat ayg,
ketika ayg sedih,sayang akan menjadi pendengar yang baik,
ketika ayg heppy,abgla orang yang paling gembira,
ketika ayg berjaya,abg kan berikan ucapan ciuman tahniah,
sayang selalu berdoa untk kesejahteraan ayg,
terima kasih sayang kerana selalu menyayangi ayg n adik,
terima kasih sayang kerana sentiasa menyayangi mak ayg dan family ayg,
terima kasih sayang kerana menjadi suami ayg.
Doakan agar kita akan menjadi suami isteri di dunia dan di akhirat kelak.
sama2 kita berusaha untuk memberikan kasih sayang kepada anak2 kita nanti,
sekarang kasih sayang kita hanya utnk Amsyar.
Amin..


Nak tgk apa yang kami order??
Semua kami order sorang satu,
1 set 1/4 quarter BBQ,
1 set 1/4 quarter Original,
1 set 1/4 quarter Black pepper.



Mesti tertanya2 kan,untuk sapa lagi set yang lebih tu,takkan untk Amsyar yang kecik tu kot..ehehe..
ha...untk celebrate kali ni bawa mak mai sekali,tak sampai hati kalu tak ajak mak.
bila lagi kan,kita nak menghargai ibu2 kita pun waktu dia masih ada la.waktu dia dah tak dak,menangis macammana pun,tetap takkan ada.so kepada kawan2 hargaila ibu bapa seadanya.

Jum tengok2 gambar2 kami waktu celebarate besday my hubby.

                                                               1 slide kek secret recepi
                                            Hadiah yang tak seberapa..terima la sayang yer..
Tahun ni no budget la untuk beli hadiah mahal2.
aku hanya beli kan kad dan jugak baju untk my hubby.

Chek Mas : Sorry sayang hadiah tak seberapa..
Hubby : Tak pa sayang.ni pun dah cukup.kasih sayang ayg pun lebih lagi bernilai.
Chek Mas : Betul ka ni??ya la tu..
Hubby : Betul sayang...
Sebab yang paling utama chek mas amat menyayangi hubby chek mas ni sebab dia sederhana orangnya..apa pun ok..tp satu ja yang paling pandang berat(ha la selalu orang kata pandang ringan)..ehehehe.
bab kebersihan..dia akn pandang berat sentiasa..ehehe.
sorry sayang bocor rahsia..
                                                                    Ni Besday boy

                                                Uish...amboi minum sampai tak tengok org..

                                                        Menantu kesayangan mak nih..ehehehe..              
    
apa tunggu la jum makan...

                                                      mak tunggu apa lagi.jum makan la..
 

Lepas makan kami semua balik sebab esok nak keja lagi.
                            "Heppy Besday sayang"
                     Muahhhkkkss..





 

Related Posts with Thumbnails

My Life

Gelagat Amsyar-Semakin Besar Semakin Banyak Akal,Umi Suka!! Slideshow: Masliena’s trip from Ipoh, Perak, Malaysia to 2 cities and Taiping was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.