Always listening Always understanding

Always listening Always understanding
PRU BSN TAKAFUL

Ya Allah! Give me strength to go through these challenging path, I may be fall or stumble sometimes, but please keep giving me strength to stand back up dan continue the journey till the end of the road. You know what is the best for me. Please Allah, guide me through....

MY LOVES

MY LOVES

Monday, January 30, 2012

Penyusuan Ibu penting!!

Ramai yg masih konfius dgn tempoh penyimpanan ASI.


Harap2 entri kali ni dpt bantuan semua orang.

Sebelum tu meh kite kenal ngan istilah2 penting ttg ASI yg diperah ni.

EBM = Expressed Breast Milk.
Fresh EBM = Susu yg baru diperah
Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi tau.
Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku.

APAKAH BEKAS YANG SESUAI DIGUNAKAN UNTUK MENYIMPAN ASI?
Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:
bekas kaca adalah yg terbaik tetapi agak sukar dikendalikan
bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
Bekas dadih – Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
breast milk storage liners khas untuk menyimpan EBM

BERAPA LAMA ASI BOLEH BERTAHAN DALAM SUHU BILIK?
Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25o C – 37 oC), disarankan tidak lebih dari 4 jam
Jika bilik ber-AC (15o C – 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan spjg botol ASI ada di dalam bilik tersebut.

BERAPA LAMA ASI BOLEH BERTAHAN DALAM FRIDGE/FREEZER?
Susu ibu yang disimpan dengan baik akan menjadikan susu tahan dengan lebih lama.
Bekas penyejuk (cooler bag/box : 0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
Peti Sejuk (2 pintu)
bahagian beku (-18 hingga -20 °C) – 3 bulan
pintu bawah (0- 4 °C)
(sebelum dibekukan) – 3-7 hari
(selepas dibekukan) – 24 jam
Peti Sejuk (1 pintu)
bahagian beku – 2 minggu
Pembeku/ freezer (-20C), tahan antara 6 bulan

Jika ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1 darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun.
PERINGATAN !!!
Susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula dan susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula.

BAGAIMANA CARA MENYIMPAN ASI YANG BETUL?
Pastikan kuantiti susu mencukupi untuk sekali penyusuan.
Simpan dalam bekas yang bersih dan bertutup.
Labelkan bekas dengan menyatakan tarikh dan masa pemerahan.
Simpan dalam peti sejuk. simpan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil. jangan simpan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil
Jika susu ingin dibekukan, pastikan bekas simpanan susu tidak terlalu penuh. Pastikan ade ruang kosong untuk pengembangan berlaku bila susu membeku.

BAGAIMANA RASA ASI YANG SUDAH BASI?
Sebenarnya jika ibu mengikut cara penyimpanan yg betul, ASI tidak mungkin akan basi. Kadang2 mmg bile disimpan/disejuk bekukan akan berlaku perubahan warna dan rasa, tapi itu x bermakna ASI sudah basi.Asalkan ibu menjaga kebersihan semasa mengepam, menyimpan ASI dlm botol yg steril & bertutup rapat, dalam jangka waktu yg ditetapkan seperti diatas dan memanaskan EBM dgn betul, insyallah ASI terjamin khasiatnya. Dibandingkan dgn susu formula, ASI lebih tahan lama dan EBM lebih baik drpd susu formula.


SELAMAT MENYUSU ..
TATA TITU..

Tuesday, January 17, 2012

Update pasal hidup

Rasanya lama giler aku tak update tentang kisah hidup aku,hanya sempat update kt fb ja..kalau nak buat karangan panjang2 camni kena tunggu mood,dan yang paling penting sekali mesti ada masa.Bila ada anak 2 ni,nak kata bz sgt pun tak la jugak,nak kata free sgt lagi la tak..ehehee..biasa2 saja la,tp kena pandai curi masa..

Ayish dah 56 hari ni,lagi 4 hari kena pergi kerja la,tapi kebetulan raya cina so aku cuti lagi smp la minggu depan hari rabu baru aku kerja..Beratnya hati nak tinggal anak2 p kerja,nasib bek tinggal kat mak,kalu kat orang bertambah berat la hati ni nak tinggal hero's aku tu..
Amsyar bangun pagi2 ja kalau tengok aku bersiap mandi mesti tanya umi nak p mana,kalau cakap p kerja mesti nangis dan kata umi jangan la p kerja,p la esok..selalunya esok esok...esok pulak kata esok lagi...ehehee..kesian dia..Kalu la umi ni berada sayang,umi dah hantar surat resign untuk jaga permata hati umi ni..doakan kita murah rezeki dan umi dapat dok umah tapi gaji bulan2 umi dpt..ehehehe..ada ker camtu????ehehehee...

Ayish pulak sentiasa berkepit dengan aku,susu botol pun minum waktu terdesak ja dia,betul2 lapar baru dia minum,kalu tidak jangan harapla dia nak minum..risau jugak nak p kerja ni takut dia mengamuk2 cari susu umi dia.walaupun aku memang 100% breastfeed tapi kan guna botol,dia tak berapa suka.biasala baby2 memang camtu kan,kena ajar jugak walaupun tak mau,baru la dia biasa nanti.

Ni ayish yang terbaru...

 ni lengan Ayish,berkatam2...22hb ni baru p timbang..



Masa ni p jalan2 care4..



K lar nanti2 aku update lain k..
Tata Titu!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, January 3, 2012

44hari sudahhhhh

Pejam celik pejam celik dah abis pantang harini.,jangan pejam tak celik2 cukup.Rasa cepat la pulak..
Dulu masa dalam pantang hari2 aku mengira.Lagi 2 weeks lepas raya cina aku kena start keja dah..Amsyar & Baby Ayish mak jaga..terima kasih yang tak terhingga mak..Jasa mak takkan kulupa..
Harini sepatutnya aku kena jaga anak2 aku sorang2 kat umah aku tapi husband aku kesian kan aku terus tak p keja,tolong aku jaga sama..Nasib baik OT saja,kalau keja terpaksa la p kan.
Esok bermula la aku kena menjaga anak2 aku seorang diri siang2 la.Minta2 Allah permudahkan segalanya.
Sapa kata jaga anak2 kecik2 ni senang,angkat kaki!!!Aku memang mengaku banyak kena bersabar dan kena kuat!!!cam iklan serbuk pencuci kat TV tu,KUAT HARIMAU!!
Harini jaga dengan husband pun kelam kabut,yala mana nak masak lagi kan.
Esok kalu cam ni jugak leh teriak guling2 umi ni..

Aku memang puji la kalu sapa2 yg jaga anak setahun sorang smp3 orang..bukan senang taw..
tera nak bagi biasa,jenuh terkejar sana cini tapi tu la yang akan jadi kenangan kan..
Nanti mesti kita akan rindu saat2 tu balik kan..
So susah ker senang ker,aku kena menghargai semua tu..

Amsyar tolong umi tau,tolong bagi kerjasama k..
Baby Ayish tolong senangkan umi jaga esok k.Baik2 yer tayang..

K lar aku share gambar Ayish sebulan masa tu..
Masa tu 4.7kg..








Eh mana aci takdak gambar abg long kan..not fair ok..
Umi mesti kena letak gambar anak kesayangan umi jugak k..sat2 nak godek2 cari gambar..haha.....
jumpa dahh...
ni masa Amsyar dalam pantang jugak dulu..sama tak dengan Ayish.?


K lar cukup kot setakat ni entry kali ni..Tata titu....!!

Monday, January 2, 2012

Muhammad Ayish Aqeef

Ni koleksi gambar Ayish..Abg long pun ada tau...ehehee..layan jer la noh..ni sebelum bercukur..









Ayish luruh pusat hari ke-12.
Pastu hari ke-14 aku cukurkan dia la dan buat kenduri selamat cikit.
Layan la gambar hari bercukur k..

Ringan kepala la cikit no tayang..

Abg long sayang baby Ayish






Umi pun tak melepaskan peluang utk bergambar walaupun dlm pantang.eeehehee..
masa ni 14hari dalam pantang...harini dah 44hari..dah abisdah...sat jer kann masa berlalu...entry ni baru dapat publish...

ni menu utk Ayish...Kurma & air zam zam...

Ni la menu utk haritu








Ciuman seorang umi..

Semoga anak umi ni jadi anak yang soleh dan dengar cakap umi & ayah...
Untuk abg long pulak, sayang baby Ayish tau...kawan elok2..umi dah bagi kawan ni,nnti tak payah la kawan dengan bear dah..eheheheh


Love u Amsyar & Ayish!!!!!!!!!!!!!!!!


Tata Titu semua!!!

Related Posts with Thumbnails

My Life

Gelagat Amsyar-Semakin Besar Semakin Banyak Akal,Umi Suka!! Slideshow: Masliena’s trip from Ipoh, Perak, Malaysia to 2 cities and Taiping was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.