Always listening Always understanding

Always listening Always understanding
PRU BSN TAKAFUL

Ya Allah! Give me strength to go through these challenging path, I may be fall or stumble sometimes, but please keep giving me strength to stand back up dan continue the journey till the end of the road. You know what is the best for me. Please Allah, guide me through....

MY LOVES

MY LOVES

Tuesday, June 28, 2011

Update pasal Amsyar - 2thn 3bulan

Amsyar dah 2thn 3bulan dah,alhamdulilah menjadi umi kepada Amsyar adalah nikmat Allah yang tidak terhingga.terima kasih Ya Allah.Nak tau apa yang Amsyar dah pandai sekarang!!


Emmm macam2 dah pandai…

1. Suka baca buku (ni umi paling suka,jadi anak yang cerdik tau).
2. Suka tengok VCD Magic English (yang ni dari dulu lagi,walaupun belum pandai baca ABC smp abis dan mengira dengan betul,tapi sekurang2 nya dah mengenal binatang dalam English n BM.Mengira 1 to 6 walaupun kadang2 termiss no5..ehehee..klu tunjuk buku2 yang lama2 tu dia dah semuanya.alhamdulilah…
3. Cuba biasakan nama pangilan “Abg Long” sebab nak dpt adik dah kan..eheeehehee
4. Dah pandai pujuk umi kalau umi merajuk sebab tak dengar cakap umi.
5. Dah boleh suruh ambek apa2 dah sekarang
6. Pandai buka seluaq sendiri kalau nak mandi.
7. Jumpa ja masa balik keja mesti minta cokelat ja keja,klu jumpa waktu lunch maksudnya kena beli 2 la ole2..
8. Gosok gigi senang menyerahkan gigi tu utk digosok.
9. Sukakan Bas dan kapal korek(ni tak tau kenapa)..kalau jumpa bas mesrti kata “Bas tunggu adik!!!”.
10. Nak makan nasi sendiri dan sebelum makan angkat tangan baca doa,
11. Mudah ikut apa yang kita ajar,maksudnya kalu aku ajar baca buku dia akan follow la apa aku cakap,kalu aku baca paper,dia pun akan baca paper sekali.

Tabiat sebelum tidoq :-
Akan kata nak tidoq dan cari hs umi untuk tengok macam2 video kt dalam tu,pastu lepas dah jemu tengok video akan buang seluaq sebab katanya gatal walaupun pasang icon,pastu suruh ayah dia ambekkan air panas lap kan dia dan tukaq pampers,nak susu dan terus tidoq..adoiiii banyaknya step kan..ehehe..ni la tabiat terbaru Amsyar yang suka melayan adalah ayah dia,tahniah sayang sebab jadi ayah yang baik dan memahami…ehhehehehee


We love U so Much….



Ni pasal umi waktu pregnant pulak sekarang untuk 2nd Baby:-

1. Tak sukakan ayam sebab bau ayam tu rasa kuat,bau cam ayam dok jalan kot tepi umah my mum la..hehehehe.tu namanya mengada2,aaaa2 jangan kata mengada2,ni sebab bawa budak kot..eheehe
2. Cepat terasa penat,tu normal kot untuk ibu2 yang mengandung.
3. Dah rasa baby gerak2 dah.alhamdulilah baby bergerak start 17minggu.
4. Umi cepat rasa cemburu dengan ayah (ehehehe,ni kalau sayang baca ni mesti syokkan).ehehehe


Yang tu jer la setakat la.insyaaallah blog ni tidak akan dibiarkan bersarang lagi..ehehehehe..



                                            Tata Titu


                                            Masliena

Monday, June 27, 2011

17minggu!!!!

dah 17minggu..Alhamdulilah dah hilang selera tak lalu makan tu,la mai lalu makan dah..
Sekarang bayi dalam kandungan aku ni dah :-


"Panjang bayi anda sekarang hampir 5.5 inci / 13 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 5 auns / 140 gram. Hampir semua rangka tulangnya berunsurkan rawan liat, yang akan mengeras kemudian. Satu bahan pelindung bergelar myelin mula membalut korda spina dengan perlahan-lahan. 
Dengan bantuan stetoskop khas, anda sekarang sudah boleh mendengar denyutan jantung bayi anda. Tiada yang lebih menyenangkan atau menguja daripada bunyi denyutan jantung bayi yang sedang menderap-derap. Pada hari-hari anda terasa bimbang tentang apakah kemajuan kehamilan anda, mendengar denyutan jantung bayi memberitahu anda yang dia sedang berkembang dan membesar. Pada masa-masa anda bosan dan terasa seolah-olah kehamilan anda tiada kesudahannya, ia memberi peringatan manis tentang apa yang akan disambut kelak setelah menunggu selama 40 minggu. Uterus anda yang kian membesar telah mengalihkan pusat graviti anda dan anda mungkin merasa agak kurang seimbang. Berhati-hatilah dan pakailah kasut tumit rendah."





Tahu tak siapa yang selalu main dengan baby dalam perut ni?emm mesti la Amsyar,dia selalu akan mai kat perut aku dan kata camni 
"Baby,ni Abg long ni,nanti kawan ngan abg long tau."
ehehehee,seolah2 dia heppy ja nak tunggu kawan main dia.mudah2an Amsyar akan sayangkan adik dia nanti cam dia sayangkan umi dia ni.
Amsyar anak yang baik kan..

Umi sayang Amsyar.......

Tata Titu


Sunday, June 19, 2011

Mulakan blog dengan Bismillah...

Assalammualaikum,
Rasanya lama sangat aku tak menulis disini kan,bukannya tak sudi,mana leh tak sudi ni kan blog aku..ehehee..mungkin anak dalam perut ni tak suka sangat kot aku dok menaip..ehehee..
Buat pengetahuan sapa yang tak tau Amsyar akan jadi "Abg Long" dalam masa 5 bulan lagi,maksudnya sekarang anak yang aku kandung ni dah 4bulan dah kan..emm betul dah 15minggu,lebih kurangla..
Aku pregnant macam sebelum ni juga aku tak dak alah sangat,alhamdulilah,nikmat yang Allah bg kat aku,permudahkan aku..cuma aku akan takdak selera makan 3bulan ke bawah,sekarang selera cam nak mai dah ni,sebelum ni aku dah turun 4kg,sekarang mungkin akan mulakan naikkan badan balik..ehehehe.Jangan terlampau demok cukup la kan...Nanti nak turun lepas bersalin susah pulakkan.Amsyar pun dah tau yang dia akan dapat baby tak lama lagi,setiap malam sebelum nak tidoq mesti dia akan bercakap dengan baby..ehehe..seronok tengok,dia memang nak kawan.Alhamdulilah Allah telah bg kawan bermain untuk dia,lepas ni tak la dia main dengan bear aku tu.

Jantina????tu soalan bonus tu,aku pun tak tau,awal lagi kot rasanya,doktor pun mungkin tak nampak lagikan,
Kalau tanya aku mesti la aku nak gurl,sepasang kan,tp Allah lebih mengetahui segalanya,apa yang Allah bg aku terima dengan hati yang terbuka dan heppy.Yang penting buat aku dan suami cukuplah anak dalam kandungan ni selamat lahir,cihat sempurna fizikal dan mental.Alhamdulilah....

Alhamdulilah tahun ni aku telah grad,so tak payah la baca buku dah..ehehehe..apa yang Allah dah tetapkan untuk aku memang terbaik,terima kasih Ya Allah,aku amat2 bersyukur padaMu.


Related Posts with Thumbnails

My Life

Gelagat Amsyar-Semakin Besar Semakin Banyak Akal,Umi Suka!! Slideshow: Masliena’s trip from Ipoh, Perak, Malaysia to 2 cities and Taiping was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.