Always listening Always understanding

Always listening Always understanding
PRU BSN TAKAFUL

Ya Allah! Give me strength to go through these challenging path, I may be fall or stumble sometimes, but please keep giving me strength to stand back up dan continue the journey till the end of the road. You know what is the best for me. Please Allah, guide me through....

MY LOVES

MY LOVES

Thursday, October 20, 2011

Amsyar cirit birit

Lunch tadi aku kuaq pergi ambek ubat Amsyar kat Pakar Kanak-Kanak Taman Selasih.Amsyar dah 3 minggu cirit birit tak recover,risau jugak aku dan husband,ye la kan anak sendiri sapa yg tak risaukan.Bila malam ja dia mesti cirit birit dan muntah,ubat dah ambek tapi ambek kat klinik biasa la.malas nak p pakar lagi,ingatkan nanti2 ok la,rupanya tak ok jugak..
So kena la p pakar kanak-kanak jugak.

Nasib bek harini husband cuti,so dia ambek aku lunch awal cikit kt opis,terus kami p pakar kanak-kanak.As per Dr pakar tu,nama dia aku tak ingat la,anak aku mungkin ada tak boleh untuk serap lactosa sebab itu dia akan muntah bila minum susu.
Betul jugak,setiap kali aku bg minum susu malam2,sebelum tidoq lepas dia minum dia akan muntah semua apa yang dia makan,dah la nak makan susah,bila dah masuk muntah pulak.

So doctor suggest untuk tukarkan buat sementara waktu dengan susu bebas lactosa sampai dia recover.Aku pun balik opis terus la godek2 internet,susu apa yang bebas dari lactosa.
Ni la list2 yang aku dapat :-

1.       Pediasure – susu ni memang doctor bg sample soh try pun.
2.       Bebelac
3.       Nutri Gold
4.       Gain Plus
5.       Nutrilon

Doktor jugak suggest untuk gantikan dengan susu soya,tapi yang aku tahu,soya tak berapa bagus untuk badan kita.So memang aku rejected la semua jenis susu soya.
Hmm…takpa buat masa sekarang try pediasure dulu la,pastu kalau ok teruskan,klu tak ok tukar lain la…
Amsyar ni jenis cerewet cikit bab susu ni,aku dah try untuk tukarkan ke anmum dulu,dia sanggup tak minum susu.Ni buat aku risau ni.Minta2 la susu ni dia ok..

Amsyar kan anak yang baik kan…
Mesti kena minum dan dengar cakap umi okeys..

Ni ubat yang Amsyar dapat kt Pakar Kanak2 tu:-
Total semua RM115 (mahal kan…)..

                                                          ni la ubat Amsyar

         Losyen untuk sapu kulit Amsyar sebab ekzema dia la.Bila nak abis ni,punya la banyakkk..Doktor soh apply selepas mandi untuk lembabkan kulit.

                                      Ni ubat angin dalam perut,kena makan 3x sehari,3ml.

                              Ubat cirit birit,kena masukkan 1 paket dalam susu sekali makan

                                                        Ni ubat antibiotik,kena habiskan
                                                       Krim gatal(guna bila perlu saja)

                                           Sample susu bebas laktosa.pediasure..

Aku dah bagi Amsyar minum susu tu dan dia ok,so beli terus la untuk dia,moga2 dia sembuh dari cirit birit..
Takla aku risau nanti..
Cepat sembuh yer anakku...Muahkkksss...Umi sayang Amsyar tau...

Tu jer la entry untuk harini,dah lenguh badan2 taip ni..almaklum la ibu mengandung..
sekarang aku dah 34 weeks tau,kalu dapat bersalin lagi 3minggu kan best..cepat cikit dapat baby..
Tapi Amsyar dulu WW40 baru aku bersalin...lambatkan..
Semoga semuanya selamat,takoooottt...


Tata Titu!!!!

1 comment:

  1. owh jangan lah pakai ubat sapu tu :(
    nanti eczema lagi teruk

    http://krupkrup.blogspot.com/2012/06/mengejutkan-laporan-penindasan-kelenjar.html

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

My Life

Gelagat Amsyar-Semakin Besar Semakin Banyak Akal,Umi Suka!! Slideshow: Masliena’s trip from Ipoh, Perak, Malaysia to 2 cities and Taiping was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.